Аюрведа

Гладът- знак за здраве. Лакомията-не-глад

 

Тялото има своите цикли, полюси, посоки и център. Този център е пъпа, Манипура чакра или елемента Огън- основния и най-съществен огън е храносмилателния. Като основен процес за поддържането на живота всички се грижим за храненето си като подбираме добре храната си и е съществено да различаваме глада от лакомията и желанието от нуждата.

В днешно време е хората страдат основно от прехранване и токсичността от неусвоената храна е причина за много заболявания и разстройства в целия организъм. Това става когато се храним по причина различна от това че сме гладни- от скука, например, защото е време за ядене, защото черпи някой и прочие.

Ще бъда кратка с два жокера.

Не яжте когато сте тъжни, защото всички клетки са тъжни и имат нужда от почивка. Тялато е в състояние на обърканост и не храносмила.

Само когато сме гладни правим добър избор на храна която е подходяща за момента. А и глада е огън, когато е силен той сготвя храната за всички тъкани: кръв, мускули, кости, мазнини, нерви и семе- репродуктивна тъкан.

Когато човек е болен той естествено не изпитва глад. Всички сили на организма са съсредоточени в имунната система, която работи с различни методи. Понякога вдига температурата за да изгори нещо, и да излезе като пот, понякога се опитва директно да го изкара през храносмилателния канал чрез повръщане или диария. Често тези симптоми се считат за болест и се възспират, но в действителност това са действия на защитния механизъм на тялото и е по добре да се подпомогнат. Основно е да дадем почивка, от хранене също. Да не разсейваме и затрудняваме работата на имунната система с храносмилане.

Когато обаче това състояние отмине, показател за преминаване на тялото в здраве е градът. Този глад е тъй блажен 🙂 такова удоволствие е след тази вътрешна битка да се насладиш на свеж сочен плод… Или пък топла супичка с домашен хляб. Разбира се захранването е добре за бъде плавно и нежно. Простотата е основна препоръка. В точно такива моменти човек си припомня вкуса на храните, както и усещанията и сигналите отвътре за това от което по колко … А не само да броим калории и да разделяме божествените хранителни блага на протеини мазнини и въглехидрати. Все едно да кажем че човек е ръце крака и тяло.

Нещата са по комплекси, абстрактни, индивидуални и същевременно универсални.

Настройките с природата са фантастични и много много мелодични.

Минах на весела поет-вълна.

Желая ви глад, огън и с любов приготвена храна.

Ом

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.