Аюрведа

Вата дисбаланс

Все по-често хората се оплакват от шум в ушите, проблеми със заспиването, непрестанни мисли, къркорещи кореми и всякакви други шумотевици, които са ввсе по-смущаващи. Е, това ако не е вата дисбаланс, то няма какво. Вата е принципът на въздуха и пространството в тялото, ето защо се свързва със звука като цяло, както и с динамиката и движението на вятъра. Вата се повишава в тялото ни по различни причини: дълго вървене, или пък изкачване високо в планината, стоене дълго на вятър, слънце или на шумни места, хранене нерегулярно със сухи храни в малки порции на често, поемане на много задачи, непиене на достатъчно вода… На всеки се случва понякога, но когато прекомерно се вдигне Вата може ефектите да причинят дискомфорт от различен характер. Към днешна дата повечето хора са супер активни и дните са динамични, изпълнени с много шум, разговори, бърза храна, и често резултата е запек, къркорещи кореми, скърцащи и пукащи стави, бучащи уши и глави, суха кожа, суха коса, сухи нодри и очи дори. Спокойно! има решение, и то много просто. Пресъхналияя органиъм има нужда от масла, които да го смажат и омекотят. Както мажем с мазно ръцете си когато са сухи, по същие начин това подпомага лубрикацияята на тялото отвътре, както и отвън. Моята препоръка е сусамово масло, тъй като то  е подхранващо, бърззопроникващо и се усвоява напълно.

За  смазване на пукащите, скърцащи и боленени стави, намазвайте със сусамово масло преди практика или преди движение- йога, гимнастика, фитнес или разходка в парка или планината. Ако е леко затоплено е още по-добре.

За справяне съз звука от корема-добре е вечерята да е винаги сготвена (без сурова храна) с достатъчно мазнина, разбира се моята препоръка с двете дъце е да се готви с Гхи, да се добавя гхи, но добра алтернатива  за добавяне преди консумация са шарлан, зехтин, слънчогледово олио.

Шума в главата и ушите ще намалее, ако вечер преди лягане намазвате в ушите със сусамово (бадемово) масло. Просто топвате показалците в бурканчето и врътвате в ушите. Ако през целия ден сте изложени на шум, тази процедура може да прилагате и сутрин.

Бушуващите мисли са нещо повече от прекалено движение в ума и реението за което също е масло. поне веднъж седмично може да правите маска на косата като обилно намазвате корените с масло и не стоите повече от 2 до 3 часа с него, тъй като може да се получи прекалено силен ефект и да ви обземе апатия и скоро никаква мисъл да не обезпокои ума. За това най-добре е леко затопления зехтин или отново сусамово масло. Разбира се може да се комбинира и с други подобряващи качеството на косите продукти като мед и канела.

Аз лично съм смесила сусамовото с други естествени масла- бадемово, прасковено, салвия, невен с капки етерични масла,  подходящи за мен, допълващи с аромат, и всяка сутрин след душ, тъй като по принцип кожата ми е суха, докато съм все още с капките нанасям навред като не пропускам ноздрите, ушите и пъпа. Попива бързо, няма мазен ефект, приятно хидратира кожата и оставя приятно ухание. Лесно е да  си придотвите сами, а и аз бих могла да приготвя за всеки желаещ според индивидуалните нужди и предпочитания.

Вата е краля на дощите и е важно да балансираме. Това е принципа на движението и вятъра в телата ни, и когато го изпуснем от контрол може да създаде тайфуни и да пресуши, да разпали огъня ни и да изпепели всичко. Най-добрия начин да обуздаем твърде повишена Вата доша е сутрин на гладно в легнало положение по гръб да пълним пъпа със затоплено сусамово масло и да прекараме така 15-20 минути. Но това за състояния, когато симптомите са силно изразени, има грубост, хвърковатост и прекалено неспокойство, запек, газове и твърде скърцащи кореми. За да не достигаме такива състояния, важна е ежедневната грижа за телата ни, за да ни служат добре за постигането на мечтите ни. Обичайте се и си служете!

Обичам ви и аз 😉

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.