Аюрведа

7 стъпки към Здрава усмивка

Повече здраве в устата и на лицето в 7 стъпки

Колко мощна може да бъде една усмивка- да даде положителен заряд на деня, да покаже приятелска настройка, както и състоянието на целия ни организъм. Но каквото и да е неприятно усещане би могло да възпрепятства този така желан естествен жест.

Грижата за зъбите и устата не е просто за красота. Красотата е проявление на вътрешното ни психо-физическо състояние. И когато сме в състояние на здраве и удовлетвореност, това може лесно да се разпознае по това дали и колко често се усмихваме.

Пиша тези редове за да насоча вниманието ти към твоята усмивка и грижата за нея.

Чисто физически, това е входа на храносмилателната система и като едно начало на телесното ни възприятие е от особена важност да полагаме адекватни грижи за устите си.

От деца помним, че зъбите се мият сутрин за красота и вечер- за здраве.  Зъбите реално дават видимост за състоянието на костите на цялото тяло, така че, ако някой си играе с избелване, то да е на ясно, че това е акт на суета, който може да навреди не само на зъбите в устата, но и на цялата костна система. В този ред на мисли, знанието как да се поддържаме се явява много важно. Ще ви разкрия, че изчеткване два пъти дневно не е достатъчно за сияйна усмивка.

1- Сутрешни ритуали:

Докато спим, тялото действа като майка. Затваря се физически системата и не поема никаква сетивна храна отвън, а концентрира цялата енергия към вътрешни процеси за хармонизиране на системите. В резултат в устната ни кухина се образува среда, която е лечебна за всички процеси и органи. По-конкретно  бих казала, за храносмилането е твърде благоприятно след събуждане да се пие  малко количество вода, без преди това да се вкарват каквито и да е пасти за зъби или други химикали. След това, разбира се за детоксикиране-  преварена, но не гореща вода с десетина капки прополисова тинктура започва оздравяващо действие на венците, хранопровода и пази стомаха от силните кисилини, които скоро ще се излеят в него, за да подготвят храносмилането на закуската.

Следващото действие- пречистване на устната кухина, ще направим не толкова за зъбите, колкото за събуждане на всичките си сетива, и подготвяне на системите съм активен режим на бодрост и ентусиазъм за работа. Наплискване на, внимание, отворените очи със студена вода,  събужда и активира процес на изчистване на слузта, отделила се по синусите и другите кухини на главата и помага да я изхвърлим навън, за да са проводими каналите в главата за  чист въздух, информация и живителна енергия. След което силно препоръчвам масаж на венците от вътрешната и външната страна на зъбите с показалеца и Пудра за зъби, която може да бъде смес от различни прахообразни билки като: куркума, канела, карамфил (най-доброто за устата обезпаразитяващо и прочистващо средство), разбира се пудрата за зъби може да има още множество съставки като фино смляни: сода бикарбонат, нийм, бял пипер, черен пипер, дълъг пипер, активен въглен, камфор, евкалипт, хума, мента и др. Но самия масаж на венците не просто ги кръвоснабдява и тонизира, но също стимулира другите сетивни органи- очи, уши, нос и събужда възприятията им. Такава пудра всеки сам би могъл лесно да приготви, а аз ,разбира се, винаги приготвям по-голямо количество за да има и за приятели, които не отделят време и усилия за това. Ако имате дори само куркума на прах…пробвайте, ще свърши добра работа.

2-Тъй като цял ден нещо си похапваме, малки частици храна остават в малките кухини, които се намират между зъбите и застояването им незибежно е последвано от загниване, което всъщност води до нарушаването на зъбната структура и е причина за появата на кариес. Всичко това, разбира се може да бъде избегнато по много прост и достъпоен за всички начин. Жабуркането 2- 3 пъти с чиста вода или чай, веднага след като сте приключили с приемането на храна, ще раздвижи тези малки частици и ще освоботи и освежи устната кухина.

3- Когато през деня имаме нужда от освежаване, вместо дъвки и бонбони, съдържащи менделеевата таблица, заедно с доволно количество захар… можем просто да използваме зрънце карамфил, което ще разчисти неприятелските бактерии, ще обезболи някоя наранена част на лигавицата и венците и даже зъбобол. Просто смучем и посдъвкваме зрънцето и то си знае работата. Или пък чаша вода с няколко капки лимон, особено ако имаме усещане за киселинност на слюнката.

4- Водата за уста….имам предвид тези с плодови аромати, ярки цветове и които много насърчават консуматорските склонности…. просто са забранени от съзнанието за закрила на човека. Ако имате нужда от по-специално изплакване, използвайте прополис или (ако държите да си закупите нещо конкретно пригответо за целта)- сандрин- билков спиртен извлек за стягане на венците. Но ако не пропускате стъпка 1, 2 и 3 от препоръките в тази статия, едва ли някога ще изпитате нужда от това.

5- Вечерта е времето за старателно изчеткване, като това не е задължително да се случва с паста за зъби. Ако все пак предпочитате да има някаква пяна с освежаващ аромат, моля отделете време да иаберете такава, която не съдържа химични елементи, които създават усещане за сложност и некомпетентност. На пазара могат да се намерят чудесни билкови възможности за паста за зъби, или отново, кокосово масло с малко сода и карамфил са чудесен вариант- заместител на пастите за зъби. Важното, на което искам да обърна внимание е, масажа, който бихте могли да си подарите поне веднъж седмично. Достатъчни са 2-3 капки сусамово олио , което да се втрие с нежни кръгови движения (със средния или безименния пръст) по венците, за да се изхрани тази мускулна тъкан, тъй важна за здравето на цялото тяло. Венците са тези, които държат зъбите здраво вкоренени в челюстта и  подпомагат за първичното смилане на храната и усещането дали тя е добра за нас.

6-Като допълнение ще каже, че ако ви харесват зъбите по-бели, ще трябва да се лишите от ежедневната доза кафе и червено вино и да си го позволявате в специални случаи веднъж седмично, например. Всъщност тази промяна може да доведе до подобряването и на други аспекти от живота. А за избелване може да жабурите веднъж седмично устата си по 5 мин с лек разтвор на кислородна вода.

7- Като бонус (а и за да има номер 7)  ще припомня, че храносмилането е основен процес, от който извират и нашите емоционални състояния и е пряко свързан с усмивката. Така че, апелирам: не подценявайте грижата към устата, зъбите и началото на всички процеси в ежедневието и тези които настъпват по-рядко.

Обичайте се и не забравяйте,  че единствено Аз нося отговорност за Себе Си, Тялото си и Настроението си, другите имат работа да се грижат за тях си… и чак тогава да се срещнем, че да се обменим светли, свежи, весели и да си покажем усмивките, че да усмихнем и тези, които днес не са успели да се погрижат за себе си.  Желая ви чистота, здраве, любов и истина!

БлагоДаря!

Свежо ॐ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.